Xiaomi Hongmi Zwart Review

  • Featureset
  • Bereik
  • Accuduur
  • Gebruiksgemak
  • Scherm
  • Design
  • Bouwkwaliteit
  • Betrouwbaarheid
  • Beeldkwaliteit opname
  • Prijs
4.2

In de lente van 2013, heeft Xiaomi 2 nieuwe smartphones gepresenteerd. Een instapmodel met de naam: Mi2a met een 1,5GHz Dual-core processor en een upgrade van de Mi2 met de naam Mi2s, die is uitgerust met een 1,7GHz Quad-core processor. Er is nu een nieuwe tijdperk aangebroken, het is nu tijd voor een ander model.

Ik zal hier mijn review beschrijven over een telefoon die vooral voor de Chinese markt gebruikt zal gaan worden; Het is de Xiaomi Hongmi (Chinese vertaling voor Red Rice).

Naar aanleiding van de aangekondigde 3G variant en de Xiaomi.eu-rom (a.k.a MIUI-Android rom), heb ik deze review aangepast met nieuwe bevindingen.

Ik heb ervoor gekozen om de score aan te passen naar aanleiding van de internationale rom die door de community van MIUI wordt uitgegeven. Deze rom bevat wekelijkse updates, bugfixes en nieuwe features.
De originele tekst in deze review was op basis van de rom: HBJ2.0 en HBJ2.1 uit augustus 2013. Deze tekst zal ik laten staan en onderaan het kopje komt de gewijzigde beoordeling op basis van MIUI Multi lang 3.10.25.

Inhoud

Inleiding

In augustus mocht Xiaomi haar 3e kaarsje uitblazen en introduceerde (bijna) tegelijkertijd haar 7de toestel (Mi1, Mi1 Youth, Mi2, Mi1s, Mi2s+Mi2a, Hongmi). Xiaomi begon 3 jaar geleden als een ontwikkelaar voor “custom-rom’s”. Tegenwoordig is Miui een van de grootste merken op het gebied van deze rom’s, voor smartphones. Op deze telefoon staat Miui V5 en draait op Android 4.2.1. Ik heb het geluk, dat ik al reeds in het bezit ben van een Xiaomi Mi2 en daardoor mag ik nu nog een keer een review schrijven over een andere Xiaomi telefoon. In deze review zal ik dit nieuwe toestel veel vergelijken met mijn huidige Xiaomi Mi2.
De belangrijkste verschillen:

Mi2 vs. Hongmi

Quad-core 1,5GHz Qualcomm
4,3″ Dragon Trail LCD
Enkele sim
2GB RAM
16/32GB
A-GPS + Glonass
Quad-core 1,5GHz Mediatek
4,7″ Gorilla glass 2 LCD
Dubbele sim’s
1GB RAM
4GB + Micro SD
A-GPS

Keuze van de Smartphone

Op vrijdag 24 augustus kreeg ik een mailtje van iBuygou.com, in dit mailtje stond beschreven dat ik die dag een pakketje zou ontvangen. Tevens was er een tracking nummer van DHL toegevoegd. Ik was verbaasd over dat bericht, ik was in de veronderstelling dat ik niets had besteld, ik was 1 maand eerder jarig geweest en ik had niet het gevoel dat ik hardware als prijs had gewonnen. Ik had wel een award gekregen voor een reviewer recruitment wedstrijd van iBuygou.com.

Ondertussen was ik ingelogd op de website van DHL en daar zag ik dat het pakketje op woensdagavond werd verstuurd vanuit Hong Kong. De beschrijving vertelde me dat er een media-speler onderweg was naar mij. Ik dacht nog dat dit een nieuw product was dat getest moest worden. Een aantal uren later kreeg ik het bericht dat mijn pakketje was ontvangen en was aangenomen door mijn lieve buren, na het werk heb ik het pakketje direct afgehaald.

Bij het bekijken van de verpakking viel me op dat het in ieder geval niet was opengemaakt bij de grens. In de DHL verpakking zat een doosje dat was omwikkeld door cadeau papier, ik haalde het papier van de doos af en ik zag het label van de inhoud. Het kwam nogal bekend voor en ik vond dat het wel heel erg op een label leek van Xiaomi. Er stonden een hoop Chinese karakters op, maar “1,5 GHz en PowerVR SGX544″ herkende ik wel. Op dat moment dat ik dat er een prototype van een USB-TV adapter, een Android-stick, of iets anders wat daar op leek erin zou zitten. Ik pakte het pakketje uit en mijn ogen werden groter dan ze al waren. Ik hield op dat moment een gloednieuwe telefoon van Xiaomi in mijn hand!

Ik geef toe dat ik dit toestel eigenlijk nooit zou kopen als vervanger van mijn huidige telefoon. Dit komt niet alleen door het gebrek van 3G voor de Europese zendmasten, maar vooral doordat ik van kleine toestel met zeer goed specificaties houd. De Mi2 en de Mi2s zijn de snelste telefoons in deze compacte klasse en deze kunnen het goed opnemen en zelfs winnen van de grotere telefoons van de wereldwijde fabrikanten zoals, Samsung, HTC en Huawei. De reden dat ik deze telefoon review is doordat de Chinese website: iBuygou.com, mij dit toestel heeft toegezonden om te testen en daarna (gratis) te houden. Zover ik weet ben ik 1 van de 7 wereldwijde testers van dit toestel voor deze website. Tevens ben ik 1 van de 100.000 mensen die dit toestel (op het moment van testen = laatste week augustus) in handen heeft.

Op 12 augustus had Xiaomi haar poorten weer geopend voor haar bekende loterij (waarvan ik eigenlijk dacht dat die er niet meer zou zijn). Je kreeg dan de kans om 1 van de 100.000 toestellen te kopen. Er waren ongeveer 7.500.000 mensen die zich hadden ingeschreven voor deze “loterij”, maar na 90 seconden waren de Hongmi’s allemaal verkocht. Ik weet eigenlijk niet precies waarom Xiaomi het weer op deze manier doet, ze kunnen namelijk veel meer toestellen verkopen als ze het gewoon via haar eigen website of via een tussenpersoon aanbied.

Ok even terug naar iBuygou.com, onlangs had ik een review geschreven over deze website en haar klantenservice via mijn blog hier op Tweakers. Ik type deze review niet om voor hen te adverteren, maar ik wil deze club wel heel graag bedanken in het vertrouwen dat ze in mij hebben. Ik zal mijn uiterste best doen om all voor- en nadelen van deze telefoon te belichten. De marktprijs voor dit toestel ligt op ~$219/€170, hierdoor is dit toestel geprijsd als een instapmodel met de specificaties van een middensegment telefoon. Ik zal deze prijs dan ook in mijn achterhoofd houden bij het creëren van deze review.

Specificaties

  • 2G Netwerk: GSM / 900 / 1800 / 1900
  • 3G Netwerk: WCDMA 900/2100 (wereldwijd) of TD-SCDMA 1900 / 2100 (Alleen geschikt in Azië/China)
  • Simkaart: Dual-sim
  • Formaat: 137 x 69 x 9,9 mm
  • Gewicht: 158g
  • scherm type: IPS LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren, Gorilla glass 2
  • Scherm formaat: 720 x 1280 pixels, 4,7″ (~312 ppi)
  • Multitouch: 10 vingers (gecontroleerd via het programma Multi-Touch test)
  • Geluid: Vibratie + MP3, WAV ringtones
  • Luidspreker: Ja
  • 3.5mm jack: Ja
  • SD card: Micro SD (maximaal 32GB)
  • Opslag geheugen (ROM): 4GB
  • Werkgeheugen (RAM): 1GB
  • Data GPRS: 32 – 48 kbps
  • Snelheid: TD-SCDMA HSDPA, onbekende snelheid Mbps; HSUPA, onbekende snelheid Mbps; WCDMA, onbekende snelheid
  • WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: v3.0_HS, v4.0_LE met A2DP
  • USB: Micro USB v2.0 (MHL), USB On-the-go
  • Camera: 8 MP Samsung camera, 3264×2448 pixels, autofocus, LED flash
  • Opties: Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie, HDR
  • Video: 1080p HD@30fps
  • Opties: Backside illuminated sensor, F2.2, Support Zero shutter lag, gezichtsherkenning, HDR, real time filter, Geo-tagging, touch focus, filmen met LED verlichting
  • 2e camera: 1,3 MP, 720p@30fps
  • OS/Rom: MIUI V5, Android 4.2
  • Chipset: Mediatek MT6589T
  • CPU: Quad-core 1.5 GHz 28nm
  • GPU: PowerVR SGX544
  • Sensoren: Accelerometer, gyroscoop, nabijheid, kompas, barometer, gewicht, licht
  • Berichten: SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
  • Browser: HTML5
  • Radio: FM radio via bedrade headset
  • GPS: Ja, GPS + A-GPS
  • Java: Ja, via Java MIDP emulator
  • Kleuren leverbaar: Chinese Red, Metallic Grey, Ivory
  • Accu: Li-Ion 2000 mAh accu
  • Geluid extensies: MP3/ACC/AMR/OGG/M4A/MID/WMA/FLAC/APE/AAC/WAV
  • Foto extensies: JPEG, PNG, GIF en BMP
  • Video extensies: MP4/rmvb/flv720P/H.264/H.263
  • Documenten: Word, Excel, PowerPoint en PDF
  • Led kleuren: Blauw, Rood, Oranje, Geel, Cyaan, Wit en Violet

Overige Specificaties

  • Agenda, wekker, foto/film editor
  • Exchange mail
  • Geen Google apps
  • Voice memo/dial/commando’s in het Chinees
  • NL toetsenbord(Swype/veeg optie alleen met Chinees toetsenbord)
  • Actieve geluidsondrukking met extra microfoon
  • TV-out (via MHL A/V link) Wi-fi Display
  • SNS integratie

1e indruk

Unboxing filmpje die ik heb gevonden op YouTube:

Met deze nieuwe en unieke telefoon in de hand controleer ik vluchtig de inhoud van de box, de layout ziet er hetzelfde uit als bij de Mi2, maar voor mijn gevoel is het doosjes misschien zelfs nog kleiner geworden. De accu is anders, hij is kleiner geworden, maar ondanks dat zijn de prestaties hetzelfde namelijk 2000/2050MAh. De achterkant van de telefoon was wat lastiger te verwijderen. Men heeft geprobeerd om het makkelijker te maken voor de gebruiker, door een inkeping aan de zijkant aan te brengen, maar het werkt denk ik niet zoals het zou moeten. Door de manier waarop het is gemaakt heb ik nog steeds het gevoel dat je de achterkant vanaf de bodem naar boven moet openen en dus niet (zoals nu het geval is), via de zijkant, dan de achterkant en daarna de bovenkant.

Onder het klepje bevinden zich 3 lege plaatsen. 1 is gereserveerd voor de Micro-SD kaart en de andere 2 plekken kunnen in gebruik worden genomen door 2 normale simkaarten. Op de achterkant van de telefoon bevindt zich een logo van China Mobile, dit wijst erop dat het toestel via deze Chinese telecom provider zal worden verkocht. Onder dat logo zie je benaming “MI” staan, dit duidt erop dat het een deel is van de Xiaomi familie.

De voorkant is geheel voorzien van het grote Gorilla Glass 2 glasplaat, hierin zit het 4,7″ scherm verborgen. Er is een klein G3 logo te vinden in de rechter bovenhoek en dat is tevens het enige logo die te zien is op het toestel. Aan de voorkant zou je dus niet kunnen zien dat het een toestel is van Xiaomi. De bezels van het toestel vind ik aan de grote kant, hierdoor is er een hoop extra ruimte nodig voor het toestel, terwijl het toch een stuk compacter zou kunnen. Mede hierdoor is het voor mij niet mogelijk om het toestel volledig te bedienen met 1 hand, zoals ik bij de Mi2 wel zou kunnen. Ondanks dat de dikte van de Hongmi enkele millimeters minder is dan bij de Mi2, voelt het verschil wel groter aan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de vorming van de achterkant, de hoek is nog schuiner gemaakt. Het toestel voelt verder prima aan, ligt lekker in de hand en de afwerking is uitstekend. Helaas is het zo dat vind dat het design veel lijkt op een hoop andere Android toestellen die zijn uitgebracht. Hij heeft niet echt iets unieks/onderscheidend, je zou hem daardoor niet echt herkennen als een gloednieuw toestel als hij op tafel zou liggen. Wellicht komt daar verandering in als er andere kleuren leverbaar worden, in de wandelgangen wordt gesproken over een 3G variant met een witte voor- en achterkant.

Bij het opstarten van de telefoon werd het mooie G3 logo getoond en kon ik na een seconde of 15 mijn telefoon instellen. Je hebt de keuze om dit in het Chinees of in het Engels te doen. De accu gaf aan dat hij nog 44% over had en dit bleek genoeg voor me tot middernacht ermee te spelen. Het scherm ziet er goed uit en de helderheid is vrij hoog. De capacitieve knoppen op het scherm zijn in het rood, helaas zit er geen verlichting achter deze knoppen. Wat mij betreft is dit iets dat Xiaomi in de volgende toestellen standaard mag inbouwen. Als je de betekenis kent van de 3 knoppen, dan is het niet echt een probleem, maar als je veel veranderd tussen diverse toestellen, dan kun je nog wel eens de verkeerde knop gebruiken in het donker. Volgens mij hebben de meeste Android toestellen de “terug knop” aan de linkerkant, in het midden de “home knop” en aan de rechterkant de “menu knop”, bij Xiaomi is het momenteel zo dat de terug en menu knop van positie zijn veranderd. Aan de onderkant van het toestel bevind zich een notificatie led, net onder het home knopje. Dit ledje kan diverse kleuren weergeven en voor veel programma’s kun je instellen welke kleur de notificatie moet zijn. Voor e-mail gebruik ik wit, voor WhatsApp groen en voor Facebook notificaties gebruik ik de blauwe kleur.

Functies

OS
Net als alle Xiaomi toestellen, is deze voorzien van Android in een Miui rom. De versie waar Android op draait is 4.2.1 en het toestel was bij ontvangst voorzien van Miui versie HBJ2.0. Ik heb het toestel de volgende ochtend via OTA geüpdate middels de maandelijkse update naar versie HBJ2.1. De manier van updaten is net iets anders dan bij de Mi2, bij dit toestel is geen backup partitie aanwezig om eventuele fouten te herstellen. Dit houdt tevens in dat je daardoor ook niet zoveel ruimte kwijt bent van je huidige 4GB opslaggeheugen. Van deze 4GB kun je ongeveer 800MB gebruiken voor je foto’s, filmpjes, muziek, downloads, etc. en 2GB is gereserveerd als systeem opslag, hier kun je zelf niet bij. Ik ben er nog niet uit waar de overige 1GB is gebleven, maar misschien is dit wel gereserveerd voor het systeem voor updates, maar misschien wordt dit wel gebruikt als virtueel geheugen om mee te swappen.

MIUI ML V.3.10.25: Bij het wijzigen van de rom van HBJ naar MIUI Multi Language, zijn er een hoop nieuwe features toegevoegd en is er roottoegang aanwezig. Op het moment van schrijven komen de updates niet automatisch binnen, maar moeten deze handmatig worden gedownload en op het toestel worden geïnstalleerd. Dit komt doordat Xiaomi voor de Hongmi momenteel alleen nog maandelijkse “stable versions” uitbrengt. De eerste keer kost het wel wat tijd (ongeveer 30 minuten) en moet er wel een en ander worden geïnstalleerd, maar met de updates gaat het een stuk vlotter en hoef je alleen de beschrijving erbij te houden voor de diverse menu’s (bij het updaten is er geen pc nodig, alles kan direct vanaf je toestel).
De gebruikte handleiding is hier te vinden.

Talen
De telefoon kan in 3 verschillende talen worden ingesteld, 2 Chinese varianten en Engels. Als je voor Engels kiest dan komt het nog wel regelmatig voor dat je Chinese karakters tegenkomt in de menu’s of bij foutmeldingen. Het viel me op dat dit veel vaker voorkwam dan bij mijn Mi2. Wellicht komt dit doordat de rom volledig opnieuw is opgebouwd en heeft men de verschillende opties nog niet goed kunnen vertalen. Ik heb begrepen dat de Xiaomi.eu ontwikkelaars inmiddels zijn voorzien van dit toestel, hierdoor zullen zij hun eigen versie maken en dus ook heel veel talen in gaan bouwen. 1 van deze toestellen ligt in ieder geval al een aantal dagen bij een Franse ontwikkelaar/vertaler.

MIUI ML V.3.10.25: Het is door de ontwikkelaars gelukt om het toestel te unlocken en de Multi-Language rom uit te brengen voor dit toestel. Hierdoor kun je o.a. Nederlands kiezen als systeemtaal. De Chinese apps zijn voor een groot gedeelte verwijderd en het aantal Chinese meldingen is minimaal geworden, echter is nog niet alles goed vertaald naar het Nederlands, waardoor je nog wel Engelse woorden of opties tegen kunt komen.

Applicaties
Het toestel wordt niet geleverd met de standaard NL apps zoals Whatsapp, Facebook, Twitter of Nu.nl. In plaats daarvan bevat het toestel een hoop Chinese apps en een Chinese App Market. Dit hoeft echter geen groot probleem te zijn, de Chinese apps zijn namelijk makkelijk te verwijderen. Net als bij de Mi2 heeft dit toestel een flink aantal interessante Engelstalige apps, zoals een verzameling beveiliging apps in het mapje: Security Center.

Sinds versie Miui V5, is het niet meer zo makkelijk om Google Play uit de Chinese “Market” app te halen. Je kunt er nog wel naar zoeken, maar door het gebrek van “Service Framework” zul je het niet kunnen installeren. Wat je zou moeten doen om Google play te krijgen is het volgende: Zoek in de Market naar Google en het eerste resultaat zal je een app tonen met het Google logo, de maker van deze app is Eric Xiang. Als je de app download en installeert krijg je een lijst te zien waaruit je Google apps kunt kiezen. Bij het installeren van bijvoorbeeld, Google Play worden ook de juiste apps geïnstalleerd waar het framework ook in zit.

Er is nog wel 1 app die ik zou willen uitlichten: “Handbook” Ja hoor hij staat erop, een handleiding over het toestel zodat je in zeer korte tijd eigenlijk alle ins en outs van je toestel te weten komt, zelfs voor een doorgewinterde Android gebruiker. Op de Mi2 was hij alleen in het Chinees en kon je er op zich wel uit komen met de plaatjes, maar dit keer is hij er ook in het Engels.

MIUI ML V.3.10.25: In de huidige versie zijn de Chinese apps grotendeels verwijderd en zijn Google apps toegevoegd en geïntegreerd, waardoor je nu kunt beschikken over de Play Store, Google agenda en andere apps. Hierdoor hoef je niet meer zelf op zoek te gaan naar Google Play, maar is dit al voorgeïnstalleerd.

Hoofdscherm
Ik heb zelf diverse Android producten in gebruik en ik heb diverse OS’en gebruikt. De eerste keer dat ik Miui gebruikte ging dat zonder problemen. De meeste dingen waren prima te vinden en stonden op een logische plaats. Je moet alleen wennen aan de positie van de capacitieve knoppen. Miui heeft alle applicaties op het hoofdscherm, dit betekend dat er geen menu is waar al je apps in staan. Dit kan op zich heel erg fijn zijn, maar ik kan me voorstellen dat dit niet fijn werkt als je veel applicaties hebt. Om het aantal apps op je hoofdscherm laag te houden is het mogelijk om apps in diverse mapjes te plaatsen. Op het hoofdscherm kun je uiteraard ook gebruik maken van diverse interactieve widgets.

Verbindingen
Het toestel ondersteund de standaard verbindingen zoals Wi-Fi, GPS en Bluetooth.

Wifi: Net als mijn Mi2, is dit toestel voorzien van een Wi-Fi N kaartje, helaas kan deze geen verbinding maken met de 5GHz range. Dit zorgt ervoor dat hij niet de hoge >200 Mbps connectie kan maken. Wellicht kan het wel worden gebruikt als je onderling data verstuurd, maar verder zal hij waarschijnlijk niet je Wi-Fi N router herkennen (alleen het 54Mbps signaal). Ik merk qua ontvangst geen enkel probleem met andere Wi-Fi apparatuur. Als ik data naar mijn NAS verzend of ontvang, dan is allemaal via het draadloze netwerk. Met de app/tool “Transfer” kun je eveneens snel en makkelijk data versturen en ontvangen. Je telefoon bouwt een Wi-Fi hotspot op, verstuurd de data en schakelt de hotspot uit als je klaar bent met je laatste bestand.

GPS: Ik heb GPS met diverse tools en programma’s getest om er zeker van te zijn dat alles goed werkt (ik heb begrepen dat GPS van Mediatek processoren vaak niet goed werken).

  • Flitsmeister, is gebruikt om flitspalen te ontdekken en om te zien of hij mij op het juiste moment waarschuwt.
  • Sygic, dit navigatiesysteem heb ik gebruikt om te kijken of mijn routes goed liepen, niet van de weg af raakt, snel corrigeert en geen vreemde fouten laat zien.
  • Sports Tracker, is gebruikt om te zien of mijn afgelegde route goed werd opgeslagen als ik met de fiets of te voet op pad ging.

Buitenshuis werkt de GPS prima, ondanks het gebrek van de Russische Glonass satellieten is er binnen 30 seconden een signaal (bij vrij zicht nog sneller). Helaas is het niet/nauwelijks mogelijk om binnenshuis een GPS signaal te ontvangen, dit heb ik met de Mi2 wel dankzij Glonass. Het probleem van GPS in combinatie met Mediatek lijkt dus toestelafhankelijk te zijn, want op dit toestel werkt de GPS erg goed. Hij werkt eigenlijk net zo goed als de USB Sirf IV GPS module die ik in mijn Android autoradio heb zitten. Als ik de deur uit loop krijg ik binnen 30 seconden een goed GPS signaal, dit is voldoende om je navigatie op te starten en naar je bestemming te rijden. Er is echter nog wel 1 probleem die ik wel moet meegeven. Hij lijkt problemen te hebben met Sports Tracker, hij geeft namelijk onrealistisch hoge snelheden aan en dit is niet iets dat ik heb gezien bij de Sygic navigatie. De afgelegde route klopt verder wel, want hij geeft precies aan hoe mijn route was.

MIUI ML V.3.10.25: Het probleem met Sportstracker is opgelost in de rom en geeft deze nu realistische snelheden aan, ik heb echter wel gemerkt dat het signaal regelmatig wordt verbroken, maar in mijn testopstelling merkte ik dat dit niet aan de Mediatek processor ligt. In het volgende filmpje is te zien dat zowel mijn autoradio als de Hongmi dit probleem hebben. Dit heeft geen gevolgen voor het navigeren, maar waarschijnlijk wel met specifieke/specialistische GEO apps. Ik denk dan ook dat je in 95% van de gevallen geen problemen zult ondervinden bij GPS met dit toestel.

GPS test:

Na de update:

Bluetooth: De verbinding met mijn Android autoradio werkt zonder problemen. Hij herkend mijn contacten en ik ben goed verstaanbaar via de microfoon in de auto. Via mijn Jabra headset heb ik het geluid van de muziekspeler getest. Het geluid is van goede kwaliteit en ik merk geen verschil met de Mi2 of andere telefoons. Ik heb het bereik getest door minimaal 30 grote stappen van mijn toestel weg te lopen. Ik denk dat ik hierdoor op minimaal 20 meter verwijderd was met muren ertussen. Het ontvangst was nog prima in orde.

Bellen
De providers die ik heb gebruikt waren T-mobile en Vodafone, na ruim 4 weken testen had ik geen enkele keer een slechte verbinding op deze 2 netwerken. Het bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is makkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Als ik de handsfree functie activeer, dan ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Het is heel erg makkelijk om iemand te vinden of te bellen via het telefoonboek. Je kunt iemand bellen door een gedeelte van de naam te gebruiken (via T9) of door een gedeelte van het telefoonnummer in te vullen. Dit is iets wat eigenlijk standaard zou moeten bij alle telefoons bij elk besturingssysteem. Als extra heeft dit toestel 2 simkaarten, hierdoor kun je (na het invoeren van het contactpersoon) ervoor kiezen met welke simkaart je iemand wilt bellen.

Beltonen
Er zijn een hoop verschillende beltonen, mededelingen en notificatie geluiden beschikbaar voor het toestel. Je kunt gebruik maken van je eigen MP3 muziek als beltoon. Er zijn uiteraard ook genoeg ingebouwde beltonen en geluiden aanwezig om je te voorzien van diverse meldingen. Het is zelfs mogelijk om van het menu van je toestel om geluiden te downloaden. De beltonen kunnen hard genoeg worden ingesteld, het nadeel hiervan is dat alle andere meldingen op dezelfde hoogte worden afgespeeld. Het is niet mogelijk om je beltonen hard te zetten en je Whatsapp/mail berichten wat zachter te zetten. Het is echter niet zo dat alle geluiden op hetzelfde niveau worden afgespeeld, je kunt je alarm, muziek/spellen/filmpjes en Bluetooth geluiden gewoon apart instellen.

Om jezelf te ontdoen van al het geluid, kun je het toestel in flightmodus of op stil zetten, waardoor je bent aangewezen op de trilfunctie van het toestel. Dit is iets dat nog steeds niet echt goed werkt, het trilsignaal is wat dat betreft toch echt ondermaats, maar gelukkig toch wel ietsjes beter dan bij de Mi2. Bij dit toestel kun je er niet meer voor kiezen om het trilsignaal op 3 niveaus zetten (“weinig – normaal – sterk”). Het hoogste niveau is niet altijd goed voel/hoorbaar als je toestel in je broekzak of tas zit. Elke keer als ik een telefoon hoor trillen wordt ik eraan herinnerd dat het niet mijn toestel is, maar een Samsung of een Apple van iemand die tegenover zit. Er is echter goed nieuws, Xiaomi heeft vele miljoenen gestoken in een nieuwe manier van de trilfunctie.

Muziek speler
Er is niet veel veranderd aan de muziek speler, het is nog steeds een prima app en hij ziet er goed uit. De muziek speler kan worden gestart vanaf je lockscreen (tenzij hij is beveiligd met een pincode). Je kunt je telefoon gratis naar album informatie en hoesjes laten zoeken en downloaden voor al je liedjes. Op deze manier zal de artiest of album worden weergegeven als je een liedje afspeelt.

Ik ben hier nog wel bug tegen gekomen, hij vergeet de instellingen van mijn BT headset. Je kan tegenwoordig de knoppen van je headset laten kalibreren, maar dit kan alleen als je een bedrade!! hoofdtelefoon er eerst in steekt :( Dus, als je een BT headset gebruikt, steek je er een kabel in van je standaard hoofdtelefoon in, daarna kun je de knoppen op je headset laten kalibreren waardoor hij volume en volgende/vorige nummers herkent. Als je de headset na het werk weer laat verbinden, dan is hij de instellingen kwijt. Met mijn Mi2 kon ik muziek opstarten door op play te drukken zonder het toestel zelf aan te raken, maar bij de Hongmi werkt dit niet. Ik moet eerst de telefoon ontgrendelen, naar de muziek speler gaan en daar op play drukken zodat ik muziek via mijn oortjes binnen krijg. Tijdens deze sessie herkend hij alle knoppen wel weer. Totdat de headset even wordt ontkoppeld.

Toetsenbord en browser
Het standaard toetsenbord heeft 2 verschillende profielen: Baidu en Google Pinyin.
Baidu is volledig in het Chinees en daardoor niet bruikbaar voor me.
Google Pinyin Input lijkt meer op hetgeen wat we hier gewend zijn. Het heeft de standaard instellingen zoals; Verschillende talen, spellingcontrole en voorspeller van volgende woorden. Als je de Chinese taal hebt geselecteerd dan kun je ook gebruik maken van veeg/swype bewegingen.

Het standaard toetsenbord is prima in orde, maar ik prefereer toch een toetsenbord met een vorm van Swype erin. Dit was voor mij dan ook de reden dat ik de juiste .apk heb gedownload om de Stock Android 4.2 toetsenbord te gebruiken.
De browser die wordt meegeleverd heeft op dit moment nog veel bugs, je kunt geen 5 minuten surfen zonder dat hij blijft hangen, de enige manier om hem weer wakker te schudden is door de browser volledig af te sluiten. Als je nog geen foutmelding krijgt, dan werkt het soms ook wel door op de terug knop te drukken waardoor de browser weer wakker wordt en je weer verder zal gaan, maar na een minuut of 5 beland je weer in dezelfde cyclus

Ik heb maar snel Opera Classic geïnstalleerd en deze werkt zoals het gewoon zou moeten zijn. Hij draait snel, soepel en zonder problemen.

MIUI ML V.3.10.25: In deze rom is het AOSP Android 4.2 toetsenbord verwerkt, waardoor je gebruik kunt maken van “swypes”/vegen over het scherm in diverse talen. Je kunt ook extra talen toevoegen zodat je zeer makkelijk kunt switchen tussen bijvoorbeeld een Engelse en Nederlandse conversatie.

De bugs in de browser zijn voor een groot gedeelte opgelost, af en toe bleef de browser nog wel hangen op diverse websites, maar dit is van eens in de 5 minuten, naar eens in de paar weken gegaan.

Camera Test

Een goede camera is tegenwoordig heel erg belangrijk. Ik ben van mening dat je kwaliteit van de telefoon kunt zien via de kwaliteit van de camera. Als de makers van het toestel geen moeite steken in een goede camera, hoe goed is dan de rest van het toestel?

De camera op dit toestel voelde net zoals op de Mi2. De kwaliteit voor foto’s bij daglicht is heel erg goed, misschien is het zelfs de beste in de prijsklasse van zo’n €200. Als je de camera ‘s avonds wilt gebruiken of in een omgeving met weinig licht dan is de kwaliteit nog slechter dan bij de Mi2. Het is erg lastig om goede foto’s te maken in het donker. Ik heb mijn best gedaan om goede foto’s te maken, maar het is met nauwelijks gelukt. Ik heb gebruik gemaakt van de nachtstand, maar deze optie gaf geen goede resultaten, het leek er zelfs op dat hij eigenlijk alleen de flits uitschakelt en verder niets.

Om foto’s of filmpjes te maken ontbreekt er een hardware knop om op te kunnen drukken, maar je kunt dit gewoon via het scherm doen. Deze schermknop kan wisselen tussen 2 functies. Je kunt hem instellen als burst-knop waardoor hij maar 1-4 foto’s per seconde maakt. Mocht je toch echt een burst functionaliteit willen hebben dan kun je dit makkelijk krijgen via een gratis programma zoals: “Fast Burst Camera”, deze app kan tot 30 foto’s per seconde maken van een low-end tot aan een high-end model.

Je kunt er ook voor zorgen dat de knop op het scherm wordt gebruikt om 1 foto te maken waarbij hij automatisch focust. Als je graag op het gehele scherm wilt drukken om een foto te maken, dan kan dit eventueel ook worden ingesteld in het menu, maar voor portret foto’s raad ik dan toch aan om de knop op het scherm te gebruiken.

De kwaliteit van de filmpjes vind ik hetzelfde als bij de Mi2. Dit houd in dat de kwaliteit in orde is, als je een filmpje in de duisternis wilt maken dan kun je gebruik maken van de led verlichting die dan continu aan blijft staan voor je. Het grote verschil met de Mi2 is echter dat je geen filmpjes kunt maken in slow-motion of fast-forward.

Overige bevindingen van de camera

In vergelijking met de Sony Xperia S is het zoombereik niet heel ver. Net als bij de Mi2 schat ik dat hij tot 4-5x digitaal in kan zoomen en de Xperia S behaalt volgens mij makkelijk een digitale zoom van zo’n 10x.

De “nacht” modus is inmiddels aanwezig, maar het lijkt erop dat het gewoon niet werkt. Hierdoor kan het lastig zijn om zonder flits mooie foto’s te maken bij weinig licht. Een voorbeeld waarbij dit van belang kan zijn is bij zonsondergang of bij concerten.

Er zijn minder opties beschikbaar dan op de Mi2, maar de basis instellingen zijn aanwezig.

De foto’s hebben een kwaaltje die ik bij meer toestellen heb gezien. Bij een witte achtergrond is een roze vlek zichtbaar. Het is niet altijd te herkennen, maar hier is een voorbeeld op een witte deur.

De camera start zeer snel op waardoor je eigenlijk direct foto’s kunt maken.

Het toestel ondersteund veel diverse resoluties waarin je foto’s kunt maken.

Je kunt zeer gemakkelijk panorama foto’s maken, dit gaat lekker vlot en soepel, bijna elke poging is goed. Het is zelfs mogelijk om de panorama foto’s in portret- en landschapstand te maken.

HDR foto’s worden ondersteund, dit zal zorgt ervoor dat je foto’s veel realistischer kunnen zijn, maar het neemt wel veel meer tijd in beslag om de foto op te slaan.

Er kan worden gefilmd met de ingebouwde led.

Foto’s maken terwijl er wordt gefilmd

Video Test

 

Foto Test:

Een HDR foto

Nachtopname vergeleken met de Mi2

Panorama foto’s

Nachtfoto’s

Nachtopname vergeleken met de Mi2

Accu

Het toestel is voorzien van een 2000mAh accu, deze zou voldoende moeten zijn om hem 2 dagen van stroom te kunnen voorzien, mits je geen spannende dingen doet. Ik heb het toestel getest met de volgende dingen/opties die de gehele dag aan stonden: Wi-Fi, Bluetooth, een Exchange kalender, 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Facebook en Whatsapp. Als ik 2 simkaarten in gebruik heb, dan haal ik het einde van de dag (rond middernacht) met nog zo’n 30% over op het toestel. De dag dat ik allerlei testen en benchmarks uitvoerde (3-4 uur benchmarks), 60 minuten navigeerde en een hoop foto’s had gemaakt, kon de telefoon het ongeveer 9,5 uur uithouden waarbij het scherm zo’n 4 uur aan heeft gestaan. De “maximale” standby, waarbij het toestel op dezelfde locatie bleef liggen en op de achtergrond alles bleefsynchroniseren, kwam ik uit 5 dagen.

Scherm

Het scherm van de Hongmi is van een goede kwaliteit. De kleuren zien er goed uit en de helderheid lijkt wat hoger te liggen dan de Mi2, soms lijkt het zelfs net te fel. Het scherm kan zonder problemen via diverse invalshoeken worden bekeken. De helderheid kan op diverse manieren worden aangepast. Je kunt het via de “brightness bar” aanpassen, maar het kan door de achtergrondverlichting aan te passen. Dit maakt het makkelijker om het scherm op de volledige helderheid te zetten als je het toestel op een heldere/zonnige dag gebruikt.

Vergelijking met Xiaomi Mi2

Een kleine vergelijking met de HTC One

Benchmarks

Bij deze een aantal benchmarks. Ik heb elke test 12 keer uitgevoerd en ik heb de hoogste en laatste scores verwijderd en alles in een Excel sheet geplaatst.

De berekening is te vinden door op de onderstaande thumbnail te klikken.

Extra Informatie

Je kunt gebruik maken van deze website i.xiaomi.com om je telefoon terug te vinden als deze kwijt of gestolen is, je kunt ook een alarm af laten gaan om je toestel in je buurt te traceren en je kunt je synchronisatie instellingen aanpassen.

Links

Eindoordeel

Xiaomi heeft een “instapmodel/mid-market” telefoon gemaakt die er goed uit ziet en betere prestaties neerzet dan ik had verwacht. De verandering van Qualcomm naar Mediatek zou een goede keuze kunnen zijn voor dit soort toestellen. Het lijkt erop dat deze verandering ook problemen met zich mee heeft gebracht, hierdoor is het toestel onstabiel met deze eerste versie van Miui. Ik weet zeker dat Xiaomi er alles aan zal doen om deze problemen op te lossen, maar op dit moment zou je moeten leven met de problemen in de standaard browser en het vreemde gedrag van de GPS in sommige programma’s. De kwaliteit van de camera is heel erg goed in deze prijsklasse en het lijkt er zelfs op dat hij even goed is als de Mi2. Ga je echter foto’s in het donker maken dan is het een regelrechte afknapper, ik hoop dat hier nog een oplossing voor wordt bedacht voor deze Samsung camera.

Als de problemen/bugs zijn opgelost dan zal het een prima dual-sim toestel zijn voor China, maar hij is voor de meeste inwoners van Europa niet interessant zijn door het gebrek van 3G internet. Als je geen waarde hecht aan snel internet en je alleen mailtjes en berichten leest en verstuurd, dan kan je wellicht dit toestel in gedachten houden.

Pluspunten

Op basis van het nieuwe WCDMA versie: Laag geprijsd toestel met goede specificaties.

Prima accu voor dit grotere toestel.

Foto’s met daglicht zien er prima uit.

Zeer goede resultaten met deze Mediatek Processor.

Wekelijks een update via MIUI ontwikkelaars.

Veel applicaties voor de “tweaker”.

Minpunten

Je moet zelf MIUI Multi Language installeren.

Trillingen van de telefoon zijn erg zwak.

Slechte foto’s bij weinig licht.

Dit zou een nadeel kunnen zijn voor sommige mensen: Geen LTE / Geen NFC.

MIUI ML V.3.10.25: Na de update en de mogelijkheid om 3G te gebruiken veranderd mijn oordeel nogal. Het was eerst een toestel die vooral geschikt zou zijn voor mensen zonder data-abonnement en die genoegen namen met Wi-Fi verbindingen. Als de WCDMA gekozen kan worden en de MIUI ML versie wordt geïnstalleerd, dan veranderd dit toestel ineens naar een telefoon die zeer populair kan worden voor een zeer grote doelgroep. Met een prijskaartje van zo’n €200,- inclusief verzendkosten zou ik bijna niet weten waarom je niet voor dit toestel zou kiezen (tenzij je een topmodel uit 2013 hebt).

De meeste bugs/fouten zijn uit het toestel gehaald en er kan nu gekozen worden voor de Nederlandse taal. De GPS is van een goede kwaliteit en die doet niet onder voor die van de Sony Xperia S.

Mede hierdoor zal de score worden veranderd van 3 sterren naar 4,5 sterren.

Gebruikt in combinatie met:


Review geplaatst door ChinaKorting.nl in samenwerking met Kiswum.

Originele review te vinden op; Tweakers.net: Xiaomi Hongmi Zwart Review – Kiswum – Userreviews.

Reactie Plaatsen